Un pelegrinatge canoa a l'illa de Boreray, Escòcia

Canàries Boreray

Per Lewis plantejat SNSI assessor Alastair McIntosh, inflant la seva canoa i portar-lo a donar una volta al voltant de les illes Hèbrides no va ser una història d'activitat a l'aire lliure heroica. Alistair, que ha estat sempre involucrat amb la lectura de l'ànima de paisatges i interessats en intertwinements més profunds de les persones amb la natura, es va dirigir a un pelegrinatge als llocs sagrats que envoltaven les seves pàtries.

L'illa de Boreray, vist com dues gepes baixes amb una platja entremig quan es veu des del punt de North Uist. Alatair i Verene van remar 2 quilòmetres fora del punt per Siabaigh, Illa de Berneray, sortint a la dreta.Foto: Alastair McIntosh.

L'illa de Boreray, vist com dues gepes baixes amb una platja entremig quan es veu des del punt de North Uist. Alatair i Verene van remar 2 quilòmetres fora del punt per Siabaigh, Illa de Berneray, sortint a la dreta.Foto: Alastair McIntosh.

Només era lògic que hi arribés remant, ja que les Hèbrides Exteriors són les més a l'oest d'Escòcia com es pot arribar. no cal dir, no és un lloc densament poblat, amb transport públic que us permet visitar cadascun dels seus racons. Sorprenentment, no sempre va ser així. La història ens diu que durant l’època medieval aquestes illes actuaven com a refugis segurs, llocs comercials i centres religiosos al llarg d’una concorreguda carretera freqüentada per gent de mar d’Escandinàvia i Europa.

L'illa de Boreray al nord de Uist i Berneray a les illes occidentals han estat el lloc d'enterrament dels monjos de l'època celta, però la seva història sagrada no va començar aquí, i tampoc no es va detenir aquí. Amb cada cop de pal, Alastair i la seva dona s’endinsen en la complexa història dels llocs sagrats de les Illes. Explora els orígens de la creu incisa altmedieval, toca els túmuls, característiques curioses de la roca, marques de copa prehistòriques i assentaments abandonats.

La inspiració del seu viatge va sorgir després de treballar en el seu llibre titulat “Espiritualitat illenca”A 2013. Estava de viatge investigant sobre el pelegrinatge al voltant de les Hèbrides i assegut en un taxi esperant que el transbordador creués.

A dos quilòmetres de North Uist és una illa petita que desitjava visitar des que el taxista local va entrar, ho va assenyalar, i va dir solemnement: “Aquesta és l’illa de Boreray, el lloc de naixement de l'avi de Neil Armstrong, el primer home a la lluna ”. vaig pensar – "Tan, aquí hi ha una gent que sap alguna cosa sobre el pelegrinatge " – i fa quinze dies, el pelegrinatge era l'esperit amb què Vérène i jo vam remar cap a l'Atlàntic.

Cementiri del Monjo, el Camp del Monjo. Tots els monjos que van morir a les illes que es troben al nord d'Egg van ser enterrats en aquesta petita trama: cada tomba tenia una pedra als dos extrems, alguns dels quals són tres, i d’altres de quatre peus d’alçada. Foto: Alastair McIntosh.

Cementiri del Monjo, el Camp del Monjo. Tots els monjos que van morir a les illes que es troben al nord d'Egg van ser enterrats en aquesta petita trama: cada tomba tenia una pedra als dos extrems, alguns dels quals són tres, i d’altres de quatre peus d’alçada. Foto: Alastair McIntosh.

Què es pot dir, és que per a moltes de les illes al nord d'Eigg fins Harris, Boreray és un lloc molt cèntric. Un s’hi troba envoltat de llocs que tenen associacions antigues profundament sagrades: pous, temples (capelles prereformistes) i topònims. Per als interessats en aquesta intrigant història i geografia sagrada de les Illes Occidentals, llegir Alastairs reportatge fotogràfic complet sobre el pelegrinatge en canoa.

Alastair McIntosh forma part del grup assessor de la Sacred Natural Sites Initiative. És membre del Centre for Human Ecology i de la School of Divinity de la Edinburgh University, i professor visitant a la Universitat de Glasgow. Els seus llibres inclouen Soil and Soul (Aurum 2001), Activisme espiritual: Lideratge com a servei (acabat de publicar per Green Books), i el pelegrinatge de Poacher: un viatge a l’illa, que es deu a 2016 de Birlinn, i sobre un pelegrinatge a peu per llocs sagrats naturals a les Hèbrides Exteriors d’Escòcia.

Comentari sobre aquesta entrada