La declaració dels llocs naturals sagrats com les persones jurídiques

figa 6 Whanganui còpia de menor

[imatge de capçalera: el permís de Geoff Cloake]

El reconeixement que les entitats "més que humana" tenen personalitat jurídica pot ser vist com un paradigma ecològic-espiritual emergent de tot el món. Els romans van introduir dret de gents que va servir de base conceptual de "fideïcomisos públics" i de "persones jurídiques". Molts llocs naturals sagrats (SNS) es caracteritzen com a hàbitats biodiversitat que s'han format en resposta a la protecció ritual en el context de animista creences en lloc d'una 'ètica de conservació'. Pel que moltes persones indígenes i locals estan preocupats, la potestats que habiten i enspirit la majoria dels SRS són "persones jurídiques" en tot menys en el nom, i la potestats participar en la "governabilitat espiritual" (Studley i Awang 2016). En aquest article es revisa la història i els desenvolupaments recents sobre aquest tema.

El reconeixement d'altres-que-humana entitats com a persones jurídiques
dret romà reconeix a les persones físiques i persona ficció, que més tard van ser conegut com “les persones jurídiques” (Gierke 1868). Les persones físiques és el terme utilitzat per referir-se als éssers humans que tenen certs drets legals de forma automàtica en néixer, que s'expandeixen com un nen es converteix en un adult. En contrast, una persona jurídica o jurídica generalment es refereix a una entitat o subjecte legal que no és un ésser humà, però un en què la societat ha decidit reconèixer com “tema dels drets” i obligacions (Sohm 1892;Shelton 2015). En el context de enspirited SNS (habitada per una potestats) el concepte es pot entendre millor amb referència a la literatura sobre "un altre-que-humà de persona" (Hallowell 2002), "nova animisme" (Harvey 2006 pàgina 3) i “experiències amb entitats legals animats” (Petrazycki 2011).

Diversos intents s'han fet des de l'època romana per a l'estatus legal d'acord a altres-que-humà persones (OTHP).

En un article seminal, 'En cas d'arbres han Permanent?’, pedra (1976) posat de relleu els absurds de la concessió de personalitat jurídica a les empreses i els vaixells, però no els animals, arbres, rius i ecosistemes. Va argumentar per conferir personalitat jurídica i els drets sobre el medi ambient, ja, com un titular de drets, l'objecte natural faria:

“tenir un patrimoni reconegut legalment i dignitat en el seu propi dret, i no només per servir com un mitjà per beneficiar 'nosaltres'….”

La innovació de pedra va ser proposar que els interessos de la naturalesa han d'estar representats (als tribunals) per un tutor i que la càrrega de la prova ha de descansar sobre la part que suposadament ha posat en perill la integritat de l'ecosistema o organisme.

els comentaris de pedra es van fer ressò de les observacions formulades pel jutge William O. Douglas va argumentar que en un cas de dret ambiental fita Sierra Club v. Morton 1972 que els objectes han de ambientals estan legitimats per demanar als tribunals perquè:

"preocupació pública contemporània per protegir l'equilibri ecològic de la natura hauria de donar lloc a la concessió de peu sobre objectes de l'entorn per demanar per la seva pròpia preservació .. " (Tribunal Suprem dels EUA 1972)

En els anys transcorreguts des de la pedra i els comentaris de Douglas, diverses innovacions en la llei han permès el concepte de persona jurídica de ser ampliat.

Reconeixent a la Mare Terra o Pachamama com a persona jurídica
En 2008, Equador es va convertir en el primer país del món a declarar en la seva constitució que la natura és una persona jurídica. articles 10 i 71-74 de la Constitució de la Assemblea Nacional de l'Equador 2008; reconèixer els drets inalienables dels ecosistemes, dóna als individus l'autoritat de petició en nom dels ecosistemes, i requereix el govern per posar remei violacions dels drets de la natura (República de l'Equador 2011)

Bolívia va seguir a l'Equador 2009 donant protegits per la Constitució als ecosistemes naturals que han estat modificades en 2010 (Assemblea Legislativa de Bolívia 2010). Les esmenes que redefineixen els dipòsits minerals del país com “benediccions”, establerts nous drets per a la natura i el nomenament d'un defensor del poble per defensar o representar la Mare Terra.

Els canvis constitucionals realitzats per Bolívia i Equador va donar lloc a un "moviment Pachamama" que s'ha estès a l'Àfrica subsahariana, Austràlia, Canadà, Índia, Nepal, Nova Zelanda, Regne Unit i EUA, i "Harmonia amb la Natura" resolucions a l'ONU (2009 2016 2015). Els esforços també s'han fet per assegurar una Declaració Universal dels Drets de la Mare Terra a les Nacions Unides, però aquests no han estat fins a la data propera (Weston i Bollier 2013).

El Ganges i els seus afluents - declarats com múltiples persones jurídiques en 2017 [L'autorització de Richard Haley]

El Ganges i els seus afluents - declarada com múltiples persones jurídiques en 2017 [el permís de Richard Haley]

Reconeixent els ecosistemes com les persones jurídiques
Encara Stone i Douglas van establir les bases de "ecosistemes" per convertir-se en persones jurídiques, va ser el govern de Nova Zelanda, que tradueix la retòrica en la praxi, quan es va introduir la legislació que cobria els ecosistemes.

En 2014, Nova Zelanda va ser el primer país a la terra per renunciar a la propietat formal d'un Parc Nacional, sota els auspicis de la Llei Urewera et 2014 i declarar la zona coneguda pel local de Tuhoe com et Urewera, una persona jurídica (L'Oficina del Consell Parlamentari Nova Zelanda 2014).

Ser persona significa que les demandes per protegir la terra (et Urewera) pot ser presentada en nom de la pròpia terra, obviant la necessitat de mostrar mal a un ésser humà. La nova entitat legal està ara administrat per la Junta de Te Urewera que comprèn membres conjunta Tuhoe i Corona que estan facultades per presentar demandes en nom de et Urewera i "per actuar en nom de, i en el nom de, et Urewera” i “per proporcionar un govern per Et Urewera(L'Oficina del Consell Parlamentari Nova Zelanda 2014).

La Junta ha de considerar Tuhoe "espiritualitat" i donar expressió a Tuhoetanga (la identitat i la cultura Tuhoe) i els conceptes subjacents a la criança Tuhoe, a saber: què (autoritat, identitat), Mauri (La força vital), guàrdia (guardians espirituals), significat (costum tradicional), ra (directrius socials), marca (signes i senyals), escriptura (santedat), gespa (dissuasió socials), i reserva (prohibicions temporals) (L'Oficina del Consell Parlamentari Nova Zelanda 2014).

Nova Zelanda va seguir declarant que el riu Whanganui era una persona jurídica després 170 anys de litigi dels maoris (Pearlman 2017). La Cambra de Representants va aprovar el You Imatges Awa (Whanganui riu de l'establiment de demandes) Bill en la seva tercera lectura en 15 Març 2017 (primícia Notícies 2017). La legislació estableix un nou marc legal per al riu Whanganui (o You Imatges Awa) predicada sobre un conjunt de general “valors intrínsecs,” o puriynin cafè (Govern de Nova Zelanda 2016).

A més, en un "Declaració de Significació" (horari 8) També es dóna el reconeixement als númens o guàrdia (Jenkins et al 2016) que habiten en cadascuna de les 240 més ràpids (rotllo) al riu Whanganui i estan associats amb una clara agre (sub-tribu):

"Els guàrdies de proporcionar una visió, direcció, i la premonició en relació amb assumptes que afecten el riu Whanganui, seus recursos i la vida en general i la invocació per hapu (servei) la kaitiaki per a l'orientació en temps d'alegria, desesperació, o incertesa per a l'orientació i idees que poden proporcionar ".

La legislació preveu dos You Imatges Torre o tutors designats conjuntament a partir de les propostes presentades per iwi (Maori confederació de tribus) amb interessos en el riu Whanganui i la Corona. El seu paper és el de "act i parlar en nom de l'Et Awa Tupua ... i protegir la salut i el benestar del riu " (Govern de Nova Zelanda 2016).

Per 20ª Març 2017, el Tribunal Superior de Uttarakhand a la seva adjudicació durant Salim v Estat d'Uttarakhand i altres 2017 declarat que la:

"Yamuna rius Ganges i ja tot el seu (115) afluents i rierols .... són persones jurídiques amb tots els drets dels corresponents drets i obligacions d'una persona viva " (2017 Uttarakhand Tribunal Suprem)

La decisió del tribunal era necessari perquè tots dos rius són "perdre la seva pròpia existència"I tots dos"són sagrats i venerats i presidida per deesses " ("ganga Maa"I"Yamuna") (2017 Uttarakhand Tribunal Suprem)

El tribunal designat 3 funcionaris perquè actuïn com a guardians legals responsables de la conservació i protecció dels rius i els seus afluents i van ordenar un consell d'administració s'establirà un termini de tres mesos.

Ampliant el seu judici previ (d' 20 Març 2017), el Tribunal Superior de Uttarakhand reexaminó una prèvia (fracassat) és a dir, la petició Miglani v Estat d'Uttarakhand i altres i seran declarats 31 Març 2017 que el Ganges i el seu ecosistema de l'Himàlaia eren persones jurídiques. En contrast amb la sentència anterior, el tribunal va reconèixer el paper d'altres estats riberencs (sota els auspicis d'un consell interestatal), la participació comunitària i la importància d'estendre la personalitat jurídica per a l'ecosistema de l'Himàlaia. es va designar 6 funcionaris del govern per actuar com a persones en lloc dels pares de les característiques geogràfiques en l'estat d'Uttarakhand i permès la cooptació de set representants locals (2017B Uttarakhand Tribunal Suprem).

La sentència cita extensament "secreta habitada de les cuques de llum" (Singh 2009) el que subratlla el caràcter sagrat de les muntanyes (com l'estatge dels déus), la santedat d'arbres i plantes indígenes específics, i posa l'accent en els "drets de la natura".

Per 2ND Maig 2017 es va anunciar públicament en el Temps que la cort constitucional de Colòmbia tenia declarat que la Atrato riu Conca era una “tema dels drets” (és a dir. una persona jurídica) i mereixia especial protecció constitucional (ABColombia 2017). El tribunal va instar l'Estat a protegir i reactivar el riu i els seus afluents. L'estat s'ha donat 6 mesos per eradicar la mineria il·legal i comencen a descontaminar el riu (de mercuri) i la reforestació de les zones afectades per la mineria il·legal (44,000ha). El tribunal també va ordenar al govern nacional per exercir la tutela i representació legal dels drets del riu juntament amb les comunitats ètniques indígenes, majoritàriament Emberas, que viuen a la conca del riu Atrato en el Va xocar. Esperem que la legislació permetrà als emberà per assegurar la protecció de peu i per alguns dels seus jaikatuma o muntanyes esperit (JusticiayPas 2009) i ajudar a la defensa dels deu Llocs Sagrats Naturals (o SNS) en el Va xocar (Sense data CRIC ; OIA sense data).

La Comissió Africana de Drets Humans i dels Pobles (CADHP) resolt (8-22 Maig 2017) a "protegir els llocs sagrats naturals i els territoris ". Això va ser en resposta a una submissió (29 Març 2016) de ABN i GF per "una crida per al reconeixement legal de SNS i territoris i els seus sistemes de poder tradicional". La trucada, però, es basava en "La jurisprudència de la terra" (Cullinan 2015) sota els auspicis d'una panteista/panenteista visió del món (baia 1996, Harding 2007, Lovelock 1979) en lloc de la animista visió del món que és comú entre la majoria dels indígenes que protegeixen SNS (Studley 2014)

Careperro: una muntanya sagrada esperit (o Jaikatuma en Emberan)i SNS, a prop de Murindó, Colòmbia [Permission from Produccions La Tornada]

Careperro: una muntanya sagrada esperit (o Jaikatuma en Emberan) i SNS, a prop Murindó, Colòmbia
[el permís de Produccions La Tornada]

Com a resultat de la "juridicalization" occidental semblaria que altres-que-humà persones han de ser "integrat en el cercle de temes legals per tal de sobreviure" (Stavru 2016). Tots dos juristes i antropòlegs legals (Malinowski 1926) han suggerit alternatives a ser persona jurídica com "relacions jurídiques amb entitats animades" (Petrazycki 2011) i que les entitats jurídiques s'han de definir localment (per animistes en aquest cas) en lloc de pel tribunal o govern (Bohannan 1957) o la llei occidental (deva 2005,Sawmveli 2016) o per pantheists gaianos (baia 1996,Harding 2007,Lovelock 1979). es pot, però, serà més fàcil per a les persones indígenes per assegurar la protecció i de peu (legitimació) per les seves SNS de cooptant el llenguatge jurídic estranger de la personalitat jurídica i la infusió amb indígenes (animista) significat (cajete 2000).

Tot i que la semàntica són diferents, la major part dels indígenes que viuen més a prop del SNS (Studley 2014) acceptar una altra que la humana personalitat, experiència culturalment específiques relacions jurídiques amb enspirited entitats basen en la reciprocitat contractual, i invocar regularment la seva numina, potenciació d'aquesta manera exercir govern espiritual sobre el seu SNS.

Actualment molts SNS en els països d'origen de les poblacions indígenes es tornen "invisibles" als ulls de les organitzacions com la UICN i zones indígenes i conservades per comunitats (ICCAS) perquè són propietat i estan regides per altres-que-humà persones. Mitjançant el reconeixement del SNS com a persones jurídiques amb peu predicada sobre la governabilitat espiritual per OTHP d'esperar que el "escates cauran dels ulls"De la comunitat de conservació que porta al seu reconeixement internacional i la protecció local.

Per a l'últim 100 anys, tribunals de l'Índia han reconegut que ídols, deïtats i temples són persones jurídiques i dins dels últims deu anys això s'ha ampliat per incloure a la mare terra, “naturalesa”, rius i ecosistemes. Tenint en compte que un precedent legal s'ha establert, sens dubte és el moment de tornar a la moneda i la pedra d'actualització (1975) ja que sembla ser "absurd concedir personalitat jurídica " als temples, ídols, deïtats, rius, muntanyes, els boscos, prats, i animals aire però no o enspirited SNS en la seva totalitat!

Referències

 • ABColombia (2017) Cort Constitucional de Colòmbia estableix un precedent global [en línia] disponible a partir d' http://www.abcolombia.org.uk/subpage.asp?subid=700&mainid=23 [10 Juny 2017]
 • African Biodiversity Network (ABN) (2016) Una crida per al reconeixement legal dels llocs naturals sagrats i territoris, i els seus sistemes de poder tradicional – La submissió a Comissió Africana. [en línia] disponible a partir d' http://africanbiodiversity.org/downloads/1056/ [10 Juny 2017]
 • Comissió Africana de Drets Humans i dels Pobles (CADHP) 2017, Comunicat Final de la 60ªSessió Ordinària de la Comissió Africana de Drets Humans i dels Pobles’ drets, Naima, Repub. del Níger [en línia] disponible a partir d' http://www.achpr.org/files/sessions/60th/info/communique60/final_communique_60os_eng.pdf [12 Juny 2017]
 • baia, T. (1996) Cada ésser té drets | Centre per a la Nova Economia Schumacher
 • Bohannan, P. (1957) El judici i la justícia entre els tiv. Publicat per l'Institut Internacional Africà per Oxford University Press,
 • cajete, G. (2000) Ciència nativa: Les lleis naturals de la interdependència, cerimònia, sentit corporal. Santa Fe Nou Mèxic: Editors clars de llum
 • CRIC (sense data) Universitat AutónomaIndígena Intercultural UAII | Consell Regional Indígena del Cauca – CRIC [en línia] disponible a partir d' https://www.cric-colombia.org/portal/universidad-autonoma-indigena-intercultural-uaii/ [10 Juny 2017]
 • Cullinan, C. (2015) 'Terra Jurisprudència: Des de la colonització de Participació '. en l'estat del món 2010: La transformació de les cultures del consumisme a la sostenibilitat. i. per l'Institut Worldwatch. Island Press, Washington, 143-148
 • deva, Jo. (2005) Sociologia del Dret / Editat per Indra Deva Oxford University Press.
 • el Temps (2017) Cort ConstitucionalOrdenaProteger Al Riu Atrato de la MineríaIlegal – Corts – Justícia – ELTIEMPO.COM [en línia] disponible a partir d' http://www.eltiempo.com/justicia/cortes/corte-constitucional-ordena-proteger-al-rio-atrato-de-la-mineria-ilegal-83708 [10 Juny 2017]
 • Gierke, la. (1868) La llei de cooperatives alemanyes de Berlín: llibreria Beidmanniche.
 • Griffith, R.T. (i.) (1889) Els himnes del Rig Veda. Benarés: I Lázaro i Co
 • Hallowell, I.A. (2002) 'Ojibwa Ontologia, comportament, i World View '. Lectures en les religions indígenes 22, 17-49
 • Harding, S. (2007) terra animada: ciència, intuïció, i Gaia. Chelsea Green Publishing
 • Harvey, G. (2006) animisme: Respectant el món vivent. nova York: Columbia University Press
 • Jenkins, WJ, Tucker, M. I., i Grim, J. (2016) Handbook Routledge de la religió i Ecologia Routledge.
 • JuduciayPas (2009) Comunitats indígenes Emberá resistir la invasió de Multinacional Mining Corporation al BajoAtrato, Colòmbia. [en línia] disponible a partir d' http://jyp.megadatesystem.com/IMG/pdf/Muriel_English_summary.pdf [10 Juny 2017]
 • Assemblea Legislativa de Bolívia (2010) BOLÍVIA: Drets de la terra | Llei de Drets de la Mare Terra [No. 071 | Desembre 7, 2010] | Acord dels Pobles [en línia] disponible a partir d' http://peoplesagreement.org/?p=1651 [10 Juny 2017]
 • Lovelock, J.E.. i Gaia, A. (1979) 'Una nova mirada a la vida a la Terra'. Oxford University Press, Oxford
 • Malinowski, B. (1926) La delinqüència i personalitzat en la societat salvatge, Rowman & Littlefield.
 • Govern de Nova Zelanda (2016) You Imatges Awa (Whanganui riu de l'establiment de demandes) projecte de llei [en línia] 129-1. [en línia] disponible a partir d' https://www.parliament.nz/en/pb/bills-and-laws/bills-proposed-laws/document/00DBHOH_BILL68939_1/te-awa-tupua-whanganui-river-claims-settlement-bill [10 Juny 2017]
 • Norbu, N. (1983) Un viatge per la cultura dels nòmades tibetans (en tibetà).Arcidosso, Itàlia: Shang-ShungEdizioni
 • OIA (sense data) Llocs Sagrats Naturals - Organització Indígena d'Antioquia – [en línia] disponible a partir d' http://www.arcgis.com/apps/MapTour/index.html?appid=21142177e0d448d59a9dc7de4c5d2c36 [11 Juny 2017]
 • Pearlman, J. (2007) 'Nova Zelanda Riu de ser reconegut com a Entitat d'estar després de 170 anys de batalla legal'. el Telegraph [en línia] disponible a partir d' http://www.telegraph.co.uk/news/2017/03/15/new-zealand-river-recognised-living-entity/ [11 Juny 2017]
 • Petrazycki, La. (2011) Dret i la moral Transaction Publishers.
 • llegir, P (2003) terra encantada, UNSW Press
 • República de l'Equador (2011) equador: 2008 Constitució a Anglès (actualitzat) [en línia] disponible a partir d' http://pdba.georgetown.edu/Constitutions/Ecuador/english08.html [29 Maig 2017]
 • Sawmveli, En. (2012) La religió i la llei de Gènere un estudi dels drets de les dones a Mizoram PhD. Hyderabad: Universitat de Hyderabad.
 • primícia Notícies (2017) 'Et Awa Imatges aprova llei en l'embaràs'. cullerada Política [en línia] disponible a partir d' http://www.scoop.co.nz/stories/PO1703/S00187/te-awa-tupua-passes-in-to-law.htm [9 Juny 2017]
 • Shelton, D. (2015) 'La naturalesa com a persona jurídica'. vertigen – Els ÉlectroniqueEn Ciències revista Environment
 • Singh, N. (i.) (2009) El secret estatge de les cuques de llum: Estimar i Perdre Espais de Natura a la Ciutat Youthreach.
 • Sohm, R. (1892) Els Instituts de Dret Romà Oxford, Clarendon Press.
 • Stavru, S. (2016) 'Drets de la Natura - Hi ha un lloc per a ells en la Teoria i Pràctica Legal?’. Els problemes sociològics 1-2, 146-166
 • pedra, C.D. (1972) 'En el cas que els arbres tenen Permanent-cap als drets legals per als objectes naturals'. El sud de Califòrnia Law Review 45, 450-501
 • Studley, J. (2014) gzhi bdag: Guardians del Spiritscape tibetà: Una auditoria de Bio-Cultural dels llocs naturals sagrats a NW Yunnan (amb especial referència a la Vall Yubeng) [en línia] disponible a partir d' http://www.academia.edu/6783024/Custodians_of_the_Tibetan_Spiritscape_a_bio-cultural_audit_of_Sacred_Natural_Sites_in_NW_Yunnan_with_special_reference_to_the_Yubeng_Valley_-_2014 [10 Juny 2017]
 • Studley, J. i Awang, J. (2016) 'Creació de nous discursiva del terreny per als Custodis del Spiritscapes tibetana del nord-oest de Yunnan'. a Àsia els llocs naturals sagrats: Filosofia i Pràctica en Àrees Protegides i Conservació. i. per Verschuuren, B. i Furuta, N. Routledge, 271-285
 • L'Oficina del Consell Parlamentari Nova Zelanda (2014) Llei TeUrewera 2014 No 51, Llei Pública - Nova Zelanda Legislació [en línia] disponible a partir d' http://www.legislation.govt.nz/act/public/2014/0051/latest/whole.html [18 Maig 2017]
 • la (2016) Nacions Unides Document Oficial A / RES / 70/1 La transformació del nostre món. Estats Nations.available de http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/70/1&Lang=E [11 Juny 2017]
 • la (2015) Nacions Unides Document Oficial A / RES / 70/208 Harmonia amb la Natura. Estats Nations.available de http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/RES/70/208 [11 Juny 2017]
 • la (2009) Document de les Nacions Unides A / RES / 64/196 – El – Harmonia amb la Natura. Estats Nations.available de http://undocs.org/en/A/RES/64/196 [11 Juny 2017]
 • Tribunal Suprem dels EUA (1972) Sierra Club v Morton 405 nosaltres 727 [en línia] disponible a partir d' https://supreme.justia.com/cases/federal/us/405/727/case.html [10 Juny 2017]
 • Tribunal Suprem Uttarakhand (201701:00) Salim i Estat d'Uttarakhand (2017) [en línia] disponible a partir d' https://indiankanoon.org/doc/81629830/ [10 Juny 2017]
 • Tribunal Suprem Uttarakhand (2017b) Miglani v Estat d'Uttarakhand (2017) [en línia] disponible a partir d' https://drive.google.com/file/d/0BzXilfcxe7yudmJtTERRSjdBUEk/view [10 Juny 2017]
 • Weston, B.H. i Bollier, D. (2013) Govern verda: La supervivència ecològica, Drets humans, i la Llei dels Comuns [en línia] Cambridge University Press.
2 Respostes
 • abhilasha Bajpai al juliol 21, 2017

  tots SNS són tractats com de persona jurídica .recently En P.f. Índia riu Narmada (religiós riu) està declarada com live..and tantes accions van ser preses per Govern. de P.f. Sr. Shivraj Singh Chouhan. plantació es posarà en marxa en els dos Bankside del riu. Les plantes medicinals també utilitzat per a aquest pupose. i també s'involucren en l'activitat de protecció i conservació d'aquest tipus a P.f. dret. Molt aviat m'he acabat el meu treball de recerca en el SNS del districte de Betul de P.f.
  Salutacions
  A.Bajpai
  dret(M. P.)
  460001

  Respondre
  • El Dr John Studley d'octubre 25, 2017

   Benvolgut Abhilasha
   Moltes gràcies pels seus comentaris
   Vostè diu que “tots SNS són tractats com a persones jurídiques” però em preguntava per qui i si hi ha suport legislatiu i reconeixement?
   Cada èxit si la seva investigació en el SNS al districte de Betul – vas a publicar un document
   Salutacions cordials
   Joan

   Respondre
Comentari sobre aquesta entrada