Capacitar les comunitats de la guarda a Guatemala

Reunió de la Comunitat

El Sagrat Llocs Naturals Iniciativa i Oxlajuj Ajpop, el Consell Nacional de Líders Espirituals maies a Guatemala han estat treballant junts durant més de quatre anys. What started as a collaboration to get broader and international support for the Law Initiative of Sacred Sites in Guatemala has grown into a country programme that is actively supporting site guardians with protecting conserving their sacred natural sites. Després d'un any de compromís amb la comunitat Oxlajuj Ajpop i SNSI fer un balanç.

Materials cerimonials es van reunir la nit abans de l'esdeveniment. Aquests inclouen molts productes forestals no fustaners, com ara petites boles fora de l'escorça d'arbre, estelles de fusta i panses rodar juntament amb encens. Altres materials són les llavors per ser beneïts per a la nova temporada i espelmes de diferents colors que coincideixen amb els quatre punts cardinals i s'utilitzen en la curació. Foto: Sota Verschuur.

Materials cerimonials es van reunir la nit abans de l'esdeveniment. Aquests inclouen molts productes forestals no fustaners, com ara petites boles fora de l'escorça d'arbre, estelles de fusta i panses rodar juntament amb encens. Altres materials són les llavors per ser beneïts per a la nova temporada i espelmes de diferents colors que coincideixen amb els quatre punts cardinals i s'utilitzen en la curació. Foto: Sota Verschuur.

Amb el suport de la Fundació Fulla Verda tres comunitats estaven involucrats en un exercici d'enfortiment de la capacitat endògena de treball en temes de gestió forestal sostenible i la governança comunitària. Els líders Ich'K'ab o espirituals que també guien la cerimònia en els llocs sagrats al bosc van tenir un paper especial. Després dels últims anys de l'inici del taller a Totonicapán, les comunitats maies de Richujub (San Andreas) i Chupol (Chichicastenago) van ser capacitats al vídeo participatiu. Van analitzar els problemes en les seves comunitats i amb guió i filmar les seves històries sobre els valors forestals intangibles i la importància dels llocs sagrats.

Al principi no sabíem el molt que teníem i el que podríem fer, però ens sentim més fort ara, Tenim un pla i una pel · lícula per mostrar als altres líders espirituals el que fem. Don Miguel Castro, Spiritual Leader Richujub.

Les comunitats també van aprendre els uns dels altres a través de visites d'intercanvi a uns als altres centres cerimonials sinó també a través de visitar la comunitat d'arbres de viver Totonicapans '. Això últim va provocar l'ambició de la comunitat Richujub els quals han desenvolupat un pla de gestió de la comunitat, que inclou una secció que detalla la recol · lecció de llavors natives, construcció d'un viver comunitari i un pla de reforestació. El pla ara s'està expandint per incloure a altres propietaris de terres, però això es veu com un gran desafiament per a la I'ch Ka'ab sobretot perquè molts d'ells són evangèlics i catòlics que han denunciat l'espiritualitat Maya.

La muntanya boscosa coneguda com Sacribal és un dels llocs mayas més sagrats descrits en el Popol Vuh, però el seu paper ha estat suprimida durant el colonialisme i la imposició religiosa. Avui els K'ab Ich posseeixen cims, practicar la cerimònia de nou i han fet plans per a la seva gestió i defensa. Felipe Gómez Oxlajuj Ajpop.

Felipe Gómez dirigeix ​​una discussió sobre el maneig forestal comunitari al taller de Guatemala. des d'una perspectiva comunitària moltes altres qüestions, com les elèctriques hidroelèctriques i d'oli de palma sovint estan relacionades amb la forma boscos són gestionats. Foto: Sota Verschuur.

Felipe Gómez dirigeix ​​una discussió sobre el maneig forestal comunitari al taller de Guatemala. des d'una perspectiva comunitària moltes altres qüestions, com les elèctriques hidroelèctriques i d'oli de palma sovint estan relacionades amb la forma boscos són gestionats. Foto: Sota Verschuur.

En un taller nacional a la Ciutat de Guatemala la comunitat els plans i protocols comunitaris bioculturals es va presentar amb orgull a un públic mixt de líders espirituals i comunitaris de tot el país. Els enllaços perduts potser eren els organismes nacionals i altres parts interessades que representen una amenaça per al govern autònom i l'ús dels boscos comunitaris. El taller va veure a tots els participants uneixen les seves forces per crear la: "ALIANÇA PER VIURE BÉ, UTZALAJ K'ASLEMAL PAJUNAMAM " (read the press release in Espanyol and in Anglès), que ara és l'objectiu d'oferir models de solidaritat comunitària i la governança en la faç de la desforestació, les plantacions d'oli de palma, hidroelectricitat, i la mineria.

Comentari sobre aquesta entrada