Empowering voogd gemeenschappen in Guatemala

Community Meeting

De Heilige Natuurgebieden Initiative en Oxlajuj Ajpop, de Nationale Raad van Maya Spirituele Leiders in Guatemala werken al samen voor meer dan vier jaar. Wat begon als een samenwerking te komen bredere en internationale steun voor de wet Initiatief van Heilige Plaatsen in Guatemala is uitgegroeid tot een land programma dat actief de site verzorgers ondersteunt met het beschermen van het behoud van hun heilige natuurgebieden. Na een jaar van betrokkenheid van de gemeenschap Oxlajuj Ajpop en SNSI inventariseren.

Ceremoniële materialen worden verzameld de avond voor het evenement. Deze omvatten vele bosproducten zoals kleine balletjes uit boomschors, houtsnippers en rozijnen rolde samen met wierook. Andere materialen zijn zaden te worden gezegend voor het nieuwe seizoen en kaarsen in verschillende kleuren die overeenkomen met de vier windstreken en worden gebruikt bij de genezing. Foto: Bas Verschuuren.

Ceremoniële materialen worden verzameld de avond voor het evenement. Deze omvatten vele bosproducten zoals kleine balletjes uit boomschors, houtsnippers en rozijnen rolde samen met wierook. Andere materialen zijn zaden te worden gezegend voor het nieuwe seizoen en kaarsen in verschillende kleuren die overeenkomen met de vier windstreken en worden gebruikt bij de genezing. Foto: Bas Verschuuren.

Met de steun van Hoja Verde Stichting drie gemeenschappen waren bezig met een endogene capaciteitsopbouw oefening werken aan thema's van duurzaam bosbeheer en de gemeenschap bestuur. De Ich'K'ab of spirituele leiders die ook begeleiden ceremonie op heilige plaatsen in het bos een bijzondere rol. Na vorig jaar aanvang workshop in Totonicapan, de Maya-gemeenschappen van Richujub (San Andreas) en Chupol (Chichicastenago) werden opgeleid in participatieve video. Zij analyseerden de problemen in hun gemeenschappen en dan scripted en filmde hun verhalen op immateriële waarden van het bos en het belang van heilige plaatsen.

In het begin wisten we niet hoeveel we hadden en wat we konden doen, maar we voelen ons nu sterker, we hebben een plan en een film naar andere spirituele leiders te laten zien wat we doen. Don Miguel Castro, Geestelijke Leider Richujub.

De gemeenschappen ook geleerd van elkaar door wederzijdse bezoeken om elkaars ceremoniële centra, maar ook door het bezoeken van gemeenschap boomkwekerij Totonicapans '. Dit laatste leidde tot de ambitie van de Richujub gemeenschap die hebben een community management plan dat een sectie waarin inheemse zaden collectie omvat ontwikkeld, bouw van een gemeenschap boomkwekerij en een plan voor herbebossing. Het plan wordt nu uitgebreid naar andere grondeigenaren omvatten, maar dit wordt gezien als een grote uitdaging voor de I'ch Ka'ab vooral omdat veel van hen zijn evangelicals en katholieken die Maya spiritualiteit hebben opgezegd.

De beboste berg bekend als Sacribal is een van de meest heilige Maya-sites in de Popol Vuh beschreven, maar zijn rol is onderdrukt onder kolonialisme en religieuze opleggen. Vandaag de Ich Ka'b eigenaar van de bergtoppen, oefenen ceremonie opnieuw en hebben plannen voor het beheer en de verdediging maakte. Felipe Gomez Oxlajuj Ajpop.

Felipe Gomez leidt een discussie over community bosbeheer op de Guatemala workshop. Uit communautair oogpunt vele andere onderwerpen zoals hydro elektra en palmolie zijn vaak gerelateerd aan de manier waarop bossen worden beheerd. Foto: Bas Verschuuren.

Felipe Gomez leidt een discussie over community bosbeheer op de Guatemala workshop. Uit communautair oogpunt vele andere onderwerpen zoals hydro elektra en palmolie zijn vaak gerelateerd aan de manier waarop bossen worden beheerd. Foto: Bas Verschuuren.

Bij een nationale workshop in Guatemala Stad de gemeenschap plannen en biocultural gemeenschap protocollen werden vol trots gepresenteerd aan een gemengd publiek van geestelijke en maatschappelijke leiders uit het hele land. De ontbrekende schakels misschien waren de nationale agentschappen en andere belanghebbenden die een bedreiging voor het autonome beheer en het gebruik van gemeenschappelijke bossen vormen. De workshop zagen alle deelnemers bundelen hun krachten om te maken de: "VERBOND VOOR Living Well, UTZALAJ K'ASLEMAL PAJUNAMAM " (lees het persbericht Spaans en Engels), die nu is gericht op modellen van solidariteit binnen de gemeenschap en het bestuur te bieden in het gezicht van ontbossing, palmolieplantages, waterkracht, en mijnbouw.

Reageer op dit bericht