Conservation ervaring: Nodig de goden en godinnen voor de bescherming, Juju Island, Zuid-Korea

Gureombi2

Dichtbij het Gureombi dorp op het Zuid-Koreaanse eiland Jeju, Sjamanen bidden tot de oceaan voor overvloed en welvaart. Zij voeren de Chogamje ceremonie waar ze uit te nodigen de 18.000 Goden en Godinnen van de oceaan in de heilige plaats. Voordat de goden in te voeren van de site moet het eerst worden gezuiverd. Duizenden jaren lang hebben deze religieuze en spirituele rituelen gezorgd voor welvaart voor de dorpelingen.

"(...) Na zitplaatsen hen, de Shimbang-sjamaan bidt tot hen voor het welzijn van de dorpelingen en voor het redden van Ganjeong. "

Gureombi5S

Foto: Bas Verschuuren, 2012

– Hong Sunyoung, deskundige en onderzoeker

De heilige plaatsen van de Gureombi, en daarmee de traditionele rituelen, worden direct bedreigd door de bouw van een marinebasis nabij het dorp Gangjeong. Ontwikkeling van de basis is in strijd met de oorspronkelijke levensstijl van de dorpelingen en de angst is dat de aanwezigheid van de basis de unieke levensstijl van de dorpelingen permanent zal veranderen. Dit is zowel een gevaar voor het milieu als voor het sociaal-culturele leven van de dorpelingen, aangezien de twee nauw met elkaar verbonden zijn.

Een probleem bij het beschermen van de heilige plaats van Gureombi, en vele anderen, is dat ze niet geregistreerd zijn en vaak alleen bezocht worden door de oudere generatie. Door deze heilige natuurgebieden te vernietigen, komt er een einde aan een eeuwenoude levensstijl en kan deze voor altijd worden vernietigd. Safe Jeju maakt nu deel uit van een internationale protestcampagne om de ontwikkeling van de marinebasis te stoppen. Voor meer informatie over protesten of bedreigingen van de site, zie het ‘Red Jeju nu’ website of lees het online case study dat werd ontwikkeld nadat het SNS-initiatief de site had bezocht en de traditionele ceremonie in 2012 als onderdeel van een groep internationale beheerders van heilige natuurgebieden.

 

Door: Rianne Doller

Reageer op dit bericht