Conservation ervaring: Het in kaart brengen Winti praktijken en heilige bossen voor de bescherming van de bossen van Suriname.

Sacred ceiba pentandra

Tijdens het tijdperk van de slavenhandel godsdienst Winti reisde met de Afrikaanse mensen naar Suriname, waar ze een nieuwe verbinding met het land en hun voorouders gevestigde. Vandaag, hun nakomelingen nog steeds gebruik maken vele medicinale en spirituele kruiden uit de bosjes voor hun heilige rituelen en helende ceremonies.

 

De Winti geloof benadrukt bescherming van het ecosysteem. Dit is deels uit angst voor repercussies van geesten. Zo is het verboden om bepaalde planten te oogsten en heilige gebieden kunnen pas na uitvoerige uitleg over de redenen van het bezoek aan de geesten worden ingevoerd. Geesten hebben te vrezen, gerespecteerd en gekalmeerd. Zo zou er geen Winti ooit helpen bij het vellen van een boom Ceiba, een Parkia boom of een Strangler vijg, omdat ze niet willen dat hun bovennatuurlijke bewoners storen.

Een ritueel kruidenbad voor geluk en veel geluk, Paramaribo

Een ritueel kruidenbad voor geluk en veel geluk, Paramaribo

 

De belangrijkste bedreigingen voor de heilige bossen zijn multinationals die geïnteresseerd zijn in hardhout zijn, Mineraal, olie en andere natuurlijke hulpbronnen uit de bosjes. Dit vormt een gevaar voor de Winti omdat de staat eigenaar is vaak het land en ondergrond en Winti heilige plaatsen zijn niet door de staat erkend.

 

In de nieuwe planning beleid wordt echter Winti volgelingen langzaam erkend als legitieme partners. Inspanningen voor het in kaart brengen van Winti heilige plaatsen zijn in ontwikkeling. Ook veel Winti volgelingen verenigd in een coalitie met de Amazon Conservation Teamdie voorstander zijn Trio en Wayana Indianen. Ook Ndyuka Marrons worden geholpen met het in kaart brengen hun grondgebied. Een klein succes al gemaakt is door een vereniging van Maroon dorpshoofden die nu deelnemen aan de besluitvorming over de exploitatie van het land.

 

Winti geloof en Afrikaanse genezing tradities hebben gereisd uit Afrika naar Suriname en vanuit Suriname naar Nederland in West-Europa. Prof. Dr. Tinde van Andel aan de Wageningen Universiteit en Naturalis in Nederland, doet onderzoek naar de medicinale en spirituele gebruik van de plannen van Winti langs deze route en heeft over de noodzaak voor de instandhouding van Winti sites in Suriname gepubliceerd. Zie voor meer informatie de case study op de website.

door: Rianne Doller

Reageer op dit bericht