Het verlies van culturele kennis en de dreiging die doen denken aan de heilige landt op Coron Island, Filipijnen

Toegang tot Kayangan Lake, heilig voor de Calamian Tagbanwa

Coron Island is een archipel vol koraalriffen, brakke lagunes, mangroves, kalksteen bossen en bloeiende biodiversiteit. Er zijn tien meren in het gebied door de Calamian Tagbanwa heilig beschouwd, riep Panyu's. De meren zijn ook officieel door de staat erkend als inheemse voorouderlijke gebieden. In het licht van de toenemende druk op de ontwikkeling, zoals de mijnbouw en de moderne visserij, het is twijfelachtig of deze erkenning de culturele en biologische waarden van de Calamian Tagbanwa-landen met succes beschermt.

De Calamian Tagbanwa zijn vissenAlgemene Vergadering-Smensen wier gebruikelijke regels de visserij reguleren, inclusief om te definiëren waar vissen is toegestaan. Andere gebieden kunnen alleen voor cultureel gebruik worden betreden als toestemming van de geesten is verkregen. Helaas bedreigt een toestroom van migranten en jongeren die zich niet aan de gebruikelijke regels houden deze heilige gebieden. Hun modernere manier van vissen is minder duurzaam en traditioneel gedefinieerde beperkte gebieden en visserijregels worden niet gerespecteerd. De Calamian Tagbanwa geloven dat deze schendingen de geesten en de gigantische mythologische octopus van streek hebben gemaakt, Kunlalybut, die in de meren wonen.

Gelukkig respecteren de meeste jongeren nog steeds de leringen van de ouderen. Een oplossing om het onderhoud van de heilige gebieden te garanderen, is door de oudsten en gemeenschappen te trainen in het reageren op de bedreigingen voor hun land.. Eén aspect daarvan is om ouderen en gemeenschappen in staat te stellen bijeenkomsten te organiseren waar hun traditionele kennis aan de volgende generatie wordt onderwezen. Op deze manier is de jongere generatie voortdurend bezig met de heilige kennis en het gewoonterecht.

Voor meer informatie zie de sitebeschrijving op de website plaats of lees de casestudy die Arlene Sampang voor het boek heeft voorbereid: Heilige Natuurgebieden, het behoud van de natuur & cultuur, hoofdstuk 24.

Door: Rianne Doller

Reageer op dit bericht