Conservation ervaring: Monniken op de berg Athos, Griekenland

2ThymioGregorius

Keizer Basilius I van Byzantijnse geschonken de monniken met het exclusieve recht van toegang tot de berg Athos schiereiland in 885 A.D. Ze hebben een bloeiende religieuze gemeenschap gebouwd en onderhouden en beschermd het ecosysteem sindsdien. Hun management bestaat voornamelijk uit het regelen van toegang en de regeling hout praktijken. Het schiereiland is officieel erkend als een UNESCO World Heritage Site en als Natura 2000 plaats, maar beide benamingen waren niet opgezet met de raadpleging van de monniken. Toch, in 1926 de Griekse grondwet erkende de monniken als volledig verantwoordelijk voor het beheer van de site.

Er zijn in totaal twintig kloosters in de plaats van de oosters-orthodoxe christendom. De monniken toeschrijven spirituele belang voor het ecosysteem van de berg en ze zien het beschermen als hun goddelijke doel. De kloosters zijn ook zelfvoorzienend in hun energiebehoefte en ze produceren een deel van hun eigen voedsel en kruidengeneeskunde. De autonome kloosters werken om de natuur geleid door een samenwerking genaamd de Heilige Gemeenschap te beschermen.

Dit klooster is ingesteld tegen een achtergrond van een heuvel met inbegrip van Holm en Hongaarse eik bossen. Die bossen zijn niet alleen ecologisch belangrijke, maar ook voorzien in de broodnodige bouwmaterialen en economische inkomsten voor de monastieke gemeenschappen Mt. Athos

Dit klooster is ingesteld tegen een achtergrond van een heuvel met inbegrip van Holm en Hongaarse eik bossen. Die bossen zijn niet alleen ecologisch belangrijke, maar ook voorzien in de broodnodige bouwmaterialen en economische inkomsten voor de monastieke gemeenschappen Mt. Athos

De monniken werken samen met wetenschappers om kennis over site-specific ecosysteem bedreigingen zoals bosbranden en bodem ontbering krijgen. Bij voorbeeld: ecologische studies op de hoogte van de monniken over welke boomsoorten bomen te vellen en hoe dat het brandgevaar te verminderen. Deze actieve karakter en voortdurende inzet van de monniken om het gebied te beschermen toont potentieel voor verdere samenwerking met andere internationale actoren, zoals de UNESCO en IUCN.

De heer. Thymio Papayannis heeft een adviseur op behoud en beheer bij de Heilige Gemeenschap en zijn samen met De heer. Josep-Maria Mallarch coördineert de Delos Initiative die haar tweede workshop gehouden over het beheer van bang natuurgebieden op Mt. Athos. Voor meer informatie over de geschiedenis van de site of resultaten van de ecologische studies zien onze website.

 

door: Rianne Doller

Reageer op dit bericht